Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Molitva - razgovor s Bogom

ČAKOVEC, 19. 5. 2019.
Dana 19. svibnja 2019. godine, održan je još jedan redoviti susret čakovečke zajednice „Vjere i svjetla“, koja se okuplja u franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa. Tema susreta bila je „Molitva - razgovor s Bogom kao znak zahvalnosti, prošnje i oprosta“.

Nakon okupljanja, susret je započeo zajedničkom molitvom te pjesmom „Kakav prijatelj je Isus“. Ta pjesma bila je uvod u temu mjeseca u kojoj je duhovnik čakovečke Zajednice, fra Ivan Crnković, govorio o važnosti molitve u svakodnevnom životu. „Molitva je razgovor s Bogom, znak zahvalnosti, prošnje i oprosta“ - rekao je duhovnik. U nastavku razgovora čulo se i kako molimo, što od Boga u molitvi tražimo, na čemu zahvaljujemo i koga dozivamo u pomoć. Tako se moglo čuti da razgovor s Bogom najviše trebamo onda kada nam nedostaje snage, kada molimo za zdravlje ili neku drugu potrebu svojih bližnjih i prijatelja, odnosno kada molimo za svoje osobne potrebe. Istaknuto je kako je potrebno izreći i molitvu zahvale za sve što nam je darovano, kao i onda kada tražimo oprost zato jer smo u nečemu pogriješili. Najdragocjeniji trenuci molitve su oni u tišini i sabranosti i upravo takva molitva daje najviše snage i plodova.

Uslijedio je još jedan glazbeni predah, pa je došao red na „vremensku prognozu“. U tom dijelu susreta osobe s intelektualnim teškoćama posebno su istaknule nedavno održane sportske susreta na kojima su osvojili nekoliko medalja što im osobito puno znači. Zatim je istaknut i festival dječjih zborova „Zlatna harfa“, koji se u župi svetog Nikole održao dan ranije.

Nalazimo se u mjesecu svibnju, mjesecu koji je na poseban način posvećen Mariji. Vrijeme je to u kojem molitvom krunice, u svibanjskim pobožnostima, zahvaljujemo Blaženoj Djevici Mariji na svemu što nam daje, što nas čuva i prati na svakom koraku našeg životnog puta poput brižne majke. Zato su članovi Zajednice u kreativnom dijelu susreta, podijeljeni u tri skupine, izrađivali krunice od papira u koje su zatim upisivali svoje molitve zahvalnosti, prošnje i oprosta upućene Bogu.

Susret je završen uz „agape“, tj. zajedničko druženje uz razgovor i ukusne kolače, nakon čega su se prisutni uputili prema crkvi na svibanjsku pobožnost, a koju su ovom prilikom predvodili članovi zajednice „Vjere i svjetla“.
 
Krunoslav Šardi