Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Zajedništvo u Euharistiji

ČAKOVEC, 20. 1. 2019.
​Čakovečka zajednica „Vjere i svjetla“, u nedjelju 20. siječnja 2019. godine, održala je svoj redoviti mjesečni susret u franjevačkoj župi svetog Nikole biskupa. U zajednici se okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelji s područja Međimurske županije.

Tema prvog ovogodišnjeg susreta Zajednice bila je „Zajedništvo u Euharistiji“, a susret je započeo čestitanjem rođendana, upoznavanjem novih članova i sad već tradicionalnom „vremenskom prognozom“, odnosno prigodom da se istakne ono važno što se dogodilo u životima članova u proteklom vremenskom razdoblju. Tako se moglo čuti da su proteklo razdoblje obilježili božićni i školski praznici koji su iskorišteni za dobar odmor. Nakon uvodnog dijela došao je red na pjesmu „Krist na žalu“ u izvedbi članice Danijele, te riječ mjeseca, duhovnika fra Ivana Crnkovića, koji je na vrlo poticajan način istaknuo važnost zajedništva povezavši to s evanđeoskim odlomkom o svadbi u Kani Galilejskoj.

Uslijedila je pjesma „Predivan“, pa čitanje evanđeoskog odlomka druge nedjelje kroz crkvenu godinu te zanimljiva prezentacija o svetoj misi o kojoj je progovorio vlč. Leonardo Šardi. Kroz razgovor i interakciju pomoću prezentacije, čulo se što je to sveta misa i kakvo ona ima značenje za čovjeka, a u nastavku prezentirani su dijelovi od kojih se sastoji euharistijsko slavlje. U samom uvodu istaknuto je zajedništvo jedne župne zajednice kroz tu posebnu svadbenu gozbu u kojoj se spajaju ono zemaljsko i nebesko jer, u crkvi pred Ocem nebeskim, svi smo jednaki. Nakon toga slijedi služba riječi, u kojoj se čita Božja riječ, odnosno Isusov životopis kroz Evanđelje. Po završetku službe riječi, dolazimo do najuzvišenijeg trenutka svete mise - pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv, što nam je u nasljeđe ostavio Isus na Posljednjoj večeri na Veliki Četvrtak, dok se već dan poslije na Veliki petak žrtvuje za sve nas. Došao je red na pjesmu „Vijek hvaljen budi, o moj Gospodine“ pa završni dio prezentacije. Nakon svete pričesti svećenik vjernike šalje u svijet da drugima prenose što su upravo čuli na svetoj misi te na taj način poziva da gradimo prijateljstvo. U tom duhu na susretu je izvedena pjesma „Gradimo prijateljstvo”.

Nakon govora o svetoj misi, uslijedila je završna molitva, proba za oživljavanje evanđeoskog ulomka, koje su pod svetom misom izvele osobe s intelektualnim teškoćama, te druženje prisutnih.

Sam susret zajednice „Vjera i svjetlo“, zaključen je euharistijskim slavljem u zajedništvu s vjernicima župe svetog Nikole biskupa koje je predslavio fra Josip Župan u zajedništvu s vlč. Leonardom Šardijem.
 
Krunoslav Šardi