Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Asertivna komunikacija = uspješna komunikacija

VARAŽDIN, 28. 9. 2023.
U četvrtak, 28. rujna 2023. godine, u vjeronaučnoj je dvorani župe svetog Josipa u Varaždinu održan katehetski susret zajednice „Bartimej“. Okupilo se 20-ak sudionika. Na početku susreta bilo je pozdravljanje te neformalno druženje, a nakon toga je slijedila tema susreta o asertivnoj komunikaciji.

Volonterka Povjerenstva i voditeljica prethodno navedene teme susreta, Mateja Sabljak napomenula je kako komuniciramo riječima (verbalno), ali i pokretima, gestama, bojom glasa (neverbalno). Istaknula je kako ćemo se na ovom susretu usmjeriti na verbalni dio komunikacije.
U uvodnom dijelu središnje teme, volonteri Povjerenstva igrokazom su uprizorili priču Muž, žena i kruh. Na temelju igrokaza, sudionici su donijeli jasne zaključke. Iako je ponekada dobro popustiti u svojim zahtjevima, nije dobro uvijek i u svemu popuštati. Treba mudro procijeniti što je važno i kako je pravilno reagirati da ne uvrijedimo drugu osobu. Nadalje, glavni zaključak: komunikacija je važna i potrebno je pravovremeno postići dogovor oko nekog problema ili dileme.
 
Voditeljica je ukratko opisala dva česta komunikacijska stila (pasivni i agresivni) te se raspravljalo o karakteristikama prethodnih stilova i saznalo da postoji nešto bolje od pasivnog i agresivnog komunikacijskog stila. Najbolji komunikacijski stil je asertivni. Sudionici su imali prilike čuti kako je to stil u kojem osoba otvoreno izražava svoje potrebe i želje, a da ne ponižava sugovornika. Nadalje, osobe koje asertivno komuniciraju postavljaju svoje granice (pravila), ali i poštuju granice drugih ljudi. Prevladavanjem straha od izražavanja vlastitog mišljenja i utjecanjem na svoju okolinu kojom se poštuju drugi ljudi, postajemo asertivni.
 
U sljedećem dijelu susreta, sudionici su upoznali značenje “TI poruke” i “JA poruke”. Otkriveno je kako je “JA poruka” bolja, nego TI poruka koju često možemo čuti u svakodnevnom životu. “JA poruka” je dio asertivne komunikacije koja pomaže osobi izraziti posljedice koje trpi zbog nečijeg ponaša, ali da ne ponižava drugu osobu. Dodatno, takvom porukom dajemo odgovornost drugoj osobi za ponašanje koje čini. Nadalje, sudionici su u grupama raspravljali o načinima reagiranja u određenim situacijama te sastavljali JA poruku kako bi mogli asertivno riješiti određeni problem. Na kraju ovog dijela susreta, vrijedni sudionici prezentirali su grupne radove sa sastavljenim “JA porukama”. Iako nije jednostavno sastaviti takve poruke, one u većini slučajeva pomažu u rješavanju dilema ili problema.

Nakon ovog dijela i kratke pauze, uslijedio je kratki molitveno-duhovni kutak. Nakon znaka križa i pjesme “Krist na žalu”, sudionici su slušali priču Mudri stolar u kojem je bio naglasak na potrebi za gradnjom mostova tj. o potrebnom oprostu. Sudionici su razmišljali o tome imaju li osobu kojoj bi trebali dati oprost te trebaju li i od koga oni sami tražiti oprost. Naglašeno je kako je važno moliti da bi se moglo oprostiti i da je oprost u srcu važan i dovoljan ako nemamo druge mogućnosti ili je tek početak izrečenog oprosta. Osim toga, sudionici su bili pozvani razmisliti o situacijama u kojima mogu biti pomiritelji te vidjeti što još danas mogu lijepoga učiniti za drugu osobu. Meditacija je završena molitvom “Oče naš” kako bi mogli opraštati, tražiti oprost i činiti još više dobrih djela.

Ostatak susreta protekao je u druženju svih sudionika, a u 18:30 sati uslijedila je sveta misa koju je predvodio vlč. Leonardo Šardi.

Sljedeći susret bit će 5.10. kada se Crkva spominje sv. Faustine Kowalske, zagovornice Božjeg milosrđa.Susret započinje u 16 sati i traje do 19 sati na istome mjestu i svi ste pozvani!
 
Mateja Sabljak


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika