Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Kateheza o anđelima čuvarima

VARAŽDIN, 5. 10. 2023.
U Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu, 5. listopada 2023. godine, održan je još jedan u nizu katehetskih susreta zajednice „Bartimej“. Na početku susreta sve sudionike je pozdravio povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi.

Zatim je Rahela Buterin, članica i volonterka Povjerenstva, započela svoje izlaganje molitvom anđelu čuvaru s pokretima koju su svi sudionici rado prihvatili. Kroz zanimljivu priču popraćenu slikama sudionici su imali prilike osvijestiti si važnost anđela čuvara u svakidašnjim životnim izazovima. Nakon priče sudionici su odgovarali na pitanja tko su anđeli čuvari, mole li se svom anđelu čuvaru i jesu li kad osjetili prisutnost svoga anđela čuvara. Na pitanje kako zapravo izgledaju anđeli većina je rekla da izgledaju kao na slikama, a na pitanje imaju li krila nastao je tajac. Rahela je pojasnila kako to zapravo ne možemo znati jer su anđeli nevidljiva bića i veza su između Boga i čovjeka. Kao majka malenog djeteta posvjedočila je kako ona ne može uvijek zaštiti svoje dijete, ali da se zato moli njegovom anđelu čuvaru da ga on štiti u njegovim nestašlucima. Svi smo pozvani moliti se svom anđelu čuvaru jer nas on čuva od zla i zagovara nas kod Boga.
           
U Bibliji se često spominju anđeli i krase ih različite karakteristike i imena. Kako bi se što bolje upoznali s anđelima, sudionicima su podijeljene slike arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Izlagateljica teme je potom pročitala rečenicu koja je odgovarala pojedinom anđelu i oni koji su prepoznali arkanđela kojeg su dobili trebali su podići njegovu sličicu.
           
Pred sam kraj susreta sudionici su zamoljeni da na jedan par krila napišu svoju molbu, a na drugi par krila da napišu svoju zahvalu anđelu čuvaru. Molbe i zahvale su zatim stavljene na plakate na kojima je bio nacrtan lik anđela. Molitve i zahvale su na kraju pročitane. U molbama sudionici najviše mole za zaštitu svoje obitelji, prijatelja, sebe samih i za rast u krepostima, a u zahvalama ističu zahvalnost za obitelj, za prijatelje i za sve primljene milosti. Zatim su po Rahelinoj uputi svi na komadić papira napisali svoje ime i prezime, stavili u kutiju i svaki je sudionik izvlačio papirić s imenom. Zadatak je do idućeg susreta moliti za osobu koju su izvukli. Susret je završio svetom misom koju je predslavio vlč. Leonardo Šardi, a ministrirali su članovi zajednice „Bartimej“.
           
Budući je susret održan na blagdan svete Faustine Kowalske, donosimo njezino iskustvo s anđelima: „Jednom dok sam se žarko molila isusovačkim svecima, iznenada sam ugledala anđela čuvara koji me je poveo pred prijestolje Božje. Prolazila sam kroz veliko mnoštvo svetaca i mnoge od njih sam prepoznala sa slika; vidjela sam mnogo isusovaca koji su pitali: „Iz koje je družbe ova duša?“ Kada sam im odgovorila upitali su: „Tko ti je duhovnik?“ Rekoh: „Otac Andrasz.“ A kad su htjeli dalje razgovarati, moj mi je anđeo čuvar dao znak da šutim i došla sam pred samo Božje prijestolje. Vidjela sam veliku i nedostupnu svjetlost, vidjela sam svoje mjesto u Božjoj blizini, ali gdje točno - ne znam, jer ga je skrivao oblak. A anđeo čuvar mi je rekao: „Tu je tvoje prijestolje za vjernost u vršenju Božje volje.“ (Dn 683)
 
Pozivamo vas na idući susret koji će se održati 12. listopada od 16 do 19 sati u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu.
 
Anika Sačić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika