Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Obiteljska komunikacija

VARAŽDIN, 8. 2. 2024.
U vremenu kad sve češće dolazi do nesporazuma i krivog shvaćanja izrečenoga, na susretu zajednice „Bartimej“ 8. 2. 2024. godine, progovoreno je o važnosti obiteljske komunikacije. Voditeljica Ureda za medije Varaždinske biskupije gđa Anita Treščec, približila je sudionicima važnost kvalitetne komunikacije.
Na početku susreta sve okupljene pozdravio je vlč. Leonardo Šardi povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Zatim je riječ prepustio gđi Aniti koja je susret započela molitvom zahvale za obitelj. Motivacijskom pričom sudionicima je skrenuta pažnja na važnost detalja u komunikaciji te je pojašnjena razlika između zahtjeva i interesa u određenoj komunikaciji. Između ostalog gđa Anita je naglasila: „Koliko i kako slušamo? Slušamo s 25% svojih mogućnosti. Pamtimo 50% od onoga što čujemo. Od toga zaboravimo pola za 48 sati. Slušanje je najveći dar koji u obitelji dajemo (i primamo). Slušanjem drugome potvrđujemo da ga vidimo i prihvaćamo. Slušanje je aktivan dvosmjerni proces primanja, razumijevanja i reagiranja na poruke i uključuje sve senzorne putove i emocije te nije ograničeno samo na verbalni govor.“ 
Usporedivši naš mozak i pametnu tehnologiju, prepoznata je sposobnost naše koncentracije na jedan određeni zvuk, dok su mobiteli zapravo vrlo slaba tehnologija jer kod snimanja dolaze do izražaja svi zvukovi iz okoline, a ne samo jedan određeni zvuk koji bismo mi željeli čuti. Važno je znati slušati drugoga i pri tome imati suosjećanja s njim, važan je kontakt s očima. Ukoliko se osoba nalazi u invalidskim kolicima, potrebno je u komunikaciji biti na jednakoj razini kako bismo lakše uspostavili kontakt s očima. Nakon teme sudionici su dobili zadatak na radni list u oblik srca upisati što im je u životu važno i na čemu žele zahvaliti Isusu. Tridesetak sudionika se aktivno uključilo u izvršavanje zadatka, a zatim je svatko mogao izdvojiti na čemu ili kome je zahvalan Isusu. Na kraju susreta, izlagačica teme je napomenula: „Naše obitelji su naše sigurne luke, utočišta, osobe s kojima smo povezani, koje nas nadopunjuju, pomoću kojih ostvarujemo svoj život i dajemo mu smisao. Izlazeći iz sebe ulazimo u zajedništvo s njima. Danas želimo moliti da naše obitelji budu mjesta ljubavi, povjerenja, istinske komunikacije i aktivnog slušanja. U svemu tome želimo danas sebe i sve članove svoje obitelji staviti u Isusovo Božansko srce s molitvom: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svome!“ Time je završen molitveno duhovno kutak, a sam susret je završio svetom misom na kojoj su ministrirale osobe s invaliditetom, a misu je predslavio vlč. Leonardo Šardi, župnik župe sv. Josipa u Varaždinu. 
Dok nastojimo u svojim obiteljima i međuljudskim odnosima njegovati dobru i kvalitetnu komunikaciju, podsjećamo na riječi voditeljice susreta koja je istaknula kako je za dobru komunikaciju važno ne samo slušati ušima već da je važno čuti i ono što nam dotakne dušu. Ukoliko želite da i vaša duša bude dotaknuta bogatstvom i zajedništvom koje vlada u zajednici „Bartimej“, pridružite se njihovim tjednim susretima. Sljedeći susret zajednice „Bartimej“ održat će se u srijedu 14. 2. 2024. u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Varaždinu od 17 do 20 sati.
Anika Sačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika