Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Svi u životu trebamo "Filipa"

VARAŽDIN, 18. 4. 2024.
Na tjednom susretu zajednice „Bartimej“ tema je bila prvo čitanje za četvrtak, 18. 4. 2024. godine (Dj 8,26-40). Kroz kreativnu radionicu, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi, protumačio je sudionicima prvo čitanje, a naglasak je bio na tome kako Etiopljanin nije razumio što čita. 
Upitavši tridesetak sudionika razumiju li uvijek sve na svetoj misi, odgovori su bili različiti sa zaključkom kako ne razumijemo uvijek baš sve. Stoga je istaknuta važnost svećenika koji će nam protumačiti čitanja i samo evanđelje. Između ostalog, rečeno je i da svi mi u svom životu trebamo „Filipa“, osobu koja će  nas poučiti o vjeri i pojasniti nam ono što ne razumijemo. 
Na pitanje s kojim su biblijskim tekstovima upoznati, sudionici su izdvojili prvu poslanicu Rimljanima, knjigu Postanka koja nas podsjeća da smo pozvani cijeniti sve stvoreno, zatim je istaknuto evanđelje o sijaču (Mk 4,1-20) uz napomenu kako je važno sijati dobro sjeme u duhovnom smislu, važne su riječi kao i ono što nam tko i kako govori. Nekima se najviše urezalo u sjećanje evanđelje o bogatašu i Lazaru (Lk 16,19-31) koje podsjeća na prolaznost života. 
Podsjetivši na sakrament krštenja, vlč. Leonardo je istaknuo kako po krštenju svi postajemo braća i sestre, postajemo Crkva. Prema tome, nitko se ne bi trebao osjećati osamljenim ili izoliranim. Osim toga, po krštenju smo dobili i zadatak, a to je naviještati evanđelje jedni drugima. Baš kao što je to učinio i Filip iz prvog čitanja, tako smo i mi pozvani neumorno širiti riječ Božju. 
U molitveno duhovnom kutku, sudionici su uvježbavali pjesme za svetu misu koju je služio vlč. Leonardo Šardi, župnik župe svetog Josipa. Budući da se na župi sv. Josipa na svom praktikumu nalazi Josip Sarić koji je za đakona po rukama mons. Bože Radoša zaređen 23. 3. 2024. godine, a nije bilo prilike za čestitku od strane zajednice „Bartimej“, iskoristili smo priliku i to je učinjeno tijekom susreta. Danijel Kralj, član zajednice „Bartimej“ i volonter Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, uputio je prigodnu čestitku i stihove đakonu Josipu koje donosimo u nastavku teksta. 
Vidno iznenađen ovom gestom, Josip se zahvalio Danijelu i svima okupljenima na podršci, istaknuvši kako se ovdje osjeća lijepo i dobrodošlo. Nakon podjele uloga sudionicima susreta, održana je proba oživljavanja 1. čitanja u crkvi. Osim radosti i smijeha, nije nedostajalo ni ozbiljnosti i koncentriranosti na određenu ulogu i radnju u određenom dijelu čitanja. 
Kao pravi profesionalci, članovi zajednice „Bartimej“ su na svetoj misi aktivno sudjelovali u oživljavanju čitanja. Vjerujemo da su okupljenim vjernicima bili poput „Filipa“ i da je mnogima ovaj dio teksta iz Djela apostolskih, postao bliži i jasniji.
Na susretu su nam se priključili srednjoškolci Maks i Vito koji su odlučili za svoj završni rad upoznati se sa zajednicom „Bartimej“ i samim izgledom susreta koji se odvijaju svaki četvrtak, osim kad je zbog izuzetnih situacija uređeno drukčije.
Sljedeći susret zajednice "Bartimej" održat će se 25. 4. 2024. godine od 16 do 19 sati u Pastoralnom centru župe svetog Josipa u Varaždinu. Podsjećamo na važnost širenja evanđelja citirajući papu Franju koji je u Angelusu od 25. 1. 2016. godine, između ostalog istaknuo: „Biti kršćanin i biti misionar ista je stvar. Naviještati evanđelje riječima, a prije svega životom, glavna je svrha kršćanske zajednice i svakog njezina člana.“ 
Anika Sačić
 
KAD SLIJEDIŠ KRISTA
 
Kad slijediš Krista, propasti nećeš.
On mir ti pruža kud god da pođeš
i kamo god na put da ti krećeš,
pomoći će ti da sretno dođeš.
 
I nema straha niti prepreka
koje te tamo slomiti mogu
jer Kristov je put sigurna rijeka
i zato vrijedi vjeran bit Bogu.
Kad slijediš Krista, spas sve je bliže
premda je život pun izazova,
samo se s Bogom do cilja stiže,
stog ne odustaj od svojih snova.
 
Možda ti katkad jakosti treba
i dok se pitaš kako ić' dalje,
već ti dolazi radost s neba
kad ti Gospodin svjetlost pošalje.
 
Samo sačuvaj mir i veselje,
radost i sreću i ljubav čistu,
a sve probleme, prošnje i želje
slobodno možeš predati Kristu.
 
Na Božjem putu sloga se gradi
i Bogu našem sve je moguće,
zato ne prestaj živjet u nadi
i čvrsto vjeruj u uskrsnuće.
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika