Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Životinje u Bibliji

VARAŽDIN, 12. 10. 2023.
U četvrtak, 12. listopada 2023. godine, održan je još jedan susret zajednice „Bartimej“. Pastoralni centar župe svetog Josipa u Varaždinu okupio je oko 25 sudionika koji su se ponovno okupili u radosti i zahvalnosti što mogu biti na druženju. Na početku sve je okupljene sudionike pozdravio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik Povjerenstva za astoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Središnju je temu održao volonter Povjerenstva osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, vjeroučitelj Kristijan Herceg, a govorilo se o životinjama u Bibliji. U uvodnom dijelu Kristijan je sve sudionike pitao vole li životinje i ako vole, koje. Najviše sudionika voli pse i mačke, a među omiljenim životinjama našli su se i konji i ptice. Kristijan je za svoje izlaganje pripremio četiri životinje koje se spominju u Bibliji, a to su mrav, orao, kvočka i košuta.

Radeći u četirima skupinama, svi su sudionici dobili sažetak o jednoj od navedenih životinja kako bi ponešto o njima naučili, a zatim su uslijedila i pitanja. U vrlo zanimljivom razmatranju jedni drugima otkrili smo kako možemo vrlo često biti brzi poput orla kada treba kome pomoći i učiniti kakvo dobro djelo te kako mnogo puta osjećamo Božju pomoć i zaštitu trudeći se gledati „u visine“ prema Bogu, a manje prema prolaznim zemaljskim stvarima. Skupina koja je proučavala mrave, prepoznala je i svoju marljivost, što je također osobina mrava, a korisnost za druge najviše se vidi u volontiranju ili kakvom drugom obliku pomaganja, dok je snaga u čvrstoj vjeri u Boga. U brizi za druge prepoznajemo kvočku, kojom se bavila treća skupina, čiji su sudionici odgovorili da Isusa prihvaćaju, tako da ne mora plakati nad njima, a u mnogim situacijama života upravo Isus „širi svoja krila“ štiteći nas. Posljednja skupina odgovarala je na pitanja o košuti iznijevši koje su to „lokve“ na koje čovjek može naići i iz kojih se teže izvući, a to su svakodnevni problemi nakon kojih ipak, vođeni vjerom, shvaćamo kako je izvor vode Bog koji nas čeka. Tom izvoru vode vrlo često dolazimo, baš poput košute što za njim čezne, i Boga donosimo drugima u život.
Sve četiri skupine u posljednjem su pitanju sastavile molitvu potaknute svime o čemu je bilo riječi o životinjama u Bibliji. U duhovnom dijelu susreta vlč. Leonardo Šardi govorio je o zahvalnosti Bogu na svemu što nam daje. Budući da se u listopadu obilježavaju dani kruha i zahvalnosti, bila je to prilika da i sudionici zahvale na svemu što su od Boga primili, a na zahvalnost nas je potaknula i molitva svetoga Franje Asiškoga i njegova pjesma, „Pjesma stvorova“. U toj zahvalnosti protekla je i sveta misa koju je također predvodio vlč. Šardi.

Sljedeći će susret biti na istome mjestu 19. listopada od 16 do 19 sati i svi ste pozvani da doživite radosne trenutke na novom druženju. Ponesite samo osmijeh i mnogo dobre volje. Dobro nam došli!
 
Danijel Kralj


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika