Od:
Do:

Sastanak slovenskog i hrvatskog odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katolika

Sastanak slovenskog i hrvatskog odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katolikaVARAŽDIN, 3. 8. 2017.
U četvrtak, 3. kolovoza 2017. u Varaždinu je održan sastanak slovenskog i hrvatskog odbora za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih katolika, koji će se održati 14. listopada 2017. u Stičnoj u Sloveniji. Naime, to je 6. takav susret, treći u Sloveniji. Posljednji, 5. susret, bio je 6. rujna 2014. godine u Ludbregu.

Ove godine ovakav susret bit će u znaku velike proslave 100. obljetnice ukazanja Majke Božje u Fatimi i održat će se pod geslom “Zajedno živjeti Mariji poziv”.

Od strane slovenskog odbora za organizaciju susreta bili su prisutni: mons. Stanislav Lipovšek, celjski biskup i predsjednik Odbora, prelat. dr. Janez Gril, koordinator te p. Vinko Škafar, OFMCap, predstavnik Mariborske nadbiskupije u Odboru. S hrvatske strane organizaciju su preuzeli mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije te mons. Zlatko Koren, župnik župe Sv. Blaža u Zagrebu.

Na početku sastanka prisutne je pozdravio biskup Mrzljak, domaćin susreta te istaknuo nadu u dobru suradnju kod organizacije susreta u Stičnoj, koja je obilježila sve dosadašnje zajedničke susrete.

Priprava za susret u Stičnoj u Sloveniji traje već gotovo godinu dana uz bogat duhovni program po slovenskim biskupijama i župama s ciljem širenja pobožnosti Majci Božjoj Fatimskoj i približavanja poruka Majke Božje izrečene kod ukazanja. Svečana proslava 14. listopada u Stičnoj bit će vrhunac i završetak obilježavanja 100. obljetnice od ukazanja, a na nju su pozvani i vjernici iz Hrvatske. Susret će započeti duhovnim programom u 9.30 sati, a svečano misno slavlje započet će u 11 sati. Nakon mise, oba naroda će moliti molitvu posvećenja Mariji, a zatim će se održati procesija s kipom Majke Božje Fatimske.

Na sastanku je izražena želja da ovakav susret bude poziv na molitvu za dobro hrvatskog i slovenskog naroda, za mirno rješavanje poteškoća i nesuglasja te za nastojanje oko zajedništva u življenju Marijinog poziva. Istaknuto je kako je ovo nastavak jedne bogate tradicije hodočašća slovenskog i hrvatskog naroda, jer su kroz povijest slovenski vjernici rado hodočastili u Mariju Bistricu, a hrvatski vjernici na Ptujsku Goru.

Po završetku sastanka svi prisutni zajedno su otišli u Franjevački samostan u Varaždinu te se pomolili kod odra fra Bonaventure Dude, koji je preminuo tog dana ujutro.
 
Nikola Tomašević