Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Volonteri u pastoralu osoba s invaliditetom

Od 2015. godine na području Varaždinske biskupije provode se tzv. „Socijalno-projektni tjedni“ u suradnji s međunarodnom zakladom „socioMovens“. Prvi projektni tjedan je ostvaren 2015. godine na inicijativu vlč. Nikole Tomaševića u suradnji sa fra Klaudiom Milohanovićem i vjeroučenika iz Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti iz Slavonskog Broda.
Od 2016. godine projektni tjedni se odvijaju pod vodstvom vlč. Leonarda Šardija u suradnji sa više srednjih škola s područja Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije. Projektni tjedni od 2016. godine nose naziv projekt „Bartimej“.Projekt „Bartimej” je oblik temeljne formacije za senzibilizaciju mladih za rad s osobama s invaliditetom. U projektu „Bartimej” mladi volonteri aktivnim sudjelovanjem na radionicama, prolazeći teorijski i praktični dio komunikacije s osobama s invaliditetom, postaju dio međunarodne zaklade „socioMovens“ koja djeluje kao sastavnica Socijalnog instituta „Kommende” nadbiskupije Paderborn u Njemačkoj. Kroz nekoliko dana, sudionici stječu teoretsko znanje o različitim oblicima invaliditeta te odmah na licu mjesta imaju priliku teoriju pretvoriti u praksu. Ruše se prepreke koje nameće društvo te se ostvaruju prekrasna prijateljstva i obiteljsko zajedništvo. 






























































 
Nakon završetka projekta, mladi zamjećuju promjene u svom srcu; postaju zahvalniji za život i obitelj, počinju cijeniti ono što su prije smatrali posve normalnim i zasluženim (vid, govor, sluh, sloboda kretanja). Iz toga se rađa njihova zahvalnost koju imaju potrebu pokazati svojim volontiranjem u raznim udrugama i centrima, te redovitim i aktivnim uključivanjem u rad Povjerenstva. Zaklada „socioMovens“ organizira međunarodne susrete mladih na kojima naši mladi redovito sudjeluju. Tako su mladi sudjelovali na međunarodno susretu u Berlinu 2015. godine, u Budimpešti 2018. i u mjestu Piekary nedaleko Krakova 2022. godine. U mjesecu rujnu 2021. godine održan je i tzv. „First generation meeting” koji je okupio mlade sa svih projektnih tjedana.
Kroz projekt „Bartimej” formiraju se mladi koji se zatim redovito uključuju u neki oblik volontiranja gdje uspješno koriste znanja stečena na projektu. Nakon projekta nastoji se okupljati volontere i jačati zajedništvo. Mreža volontera je prešla i preko granica Varaždinske biskupije, te mladi koji su studenti, u gradovima gdje studiraju rado aktivno pomažu i uključuju se u razne akcije. 
 
Nastojimo svaka dva, tri mjeseca organizirati susrete volontera na kojima kroz razne edukacijske i kreativne radionice, mladi bivaju konkretno upoznati s različitim aspektima volontiranja (obrađivane su teme s područja psihologije, komunikologije kao i teme o različitim oblicima invaliditeta). Važno je da mladi za svoj angažman budu kvalitetno educirani, ali isto tako i da se slobodno druže i razvijaju svoju kreativnost i zajedništvo. Na radionice se kao izlagači pozivaju stručne osobe s određenog područja. Sami volonteri ističu koliko im je važno međusobno zajedništvo i usvajanje novih znanja. 






































































Rezultat ulaganja u volontere je taj da i same osobe s invaliditetom prepoznaju koliko im znači blizina i educiranost volontera. Tako da se i šest osoba s invaliditetom angažiralo kao volonteri; kroz rad i angažman volontera zamijetili su da su oni sami dovoljno primili i da je vrijeme da se „oduže“ za svu ljubav i blizinu koju su osjetili u susretu s volonterima. Četiri osobe s cerebralnom paralizom i dvije slijepe osobe redovito sudjeluju na susretima volontera i raduju se novim saznanjima i jačanju zajedništva. Važno im je da se mogu uključiti i biti korisni članovi Povjerenstva. Svaki put nakon održanog susreta javljaju svoje dojmove i zahvalnost. Ove godine ostvarena je suradnja sa SKAC-om iz Zagreba u svrhu ostvarenja projekta „72 sata bez kompromisa“ u Varaždinskoj biskupiji. S Udrugom za autizam „Pogled“ također je ostvarena edukacija za volontere koji su zainteresirani za volontiranje i produbljivanje znanja o autizmu. Zahvalni za požrtvovnost i plemenitost naših volontera, radujemo se novim susretima i aktivnostima.