Povijest biskupijeBiskupKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Biskupski ordinarijat

Po osnutku Varaždinska biskupija nije imala svojih materijalnih dobara, osim onih koje su posjedovale župe. Grad Varaždin i Varaždinska županija dali su Biskupiji na korištenje dvije zgrade za potrebe Biskupskog ordinarijata i Biskupskog dvora.

Biskupski ordinarijat, u kojem se nalaze glavni uredi Biskupije, smješten je neposredno uz katedralu s kojom je povezan nekadašnjom Lauretanskom kapelom. Zgradu su podigli isusovci kao jednokatnu uglovnicu, vezanu uz isusovačku crkvu Uznesenja Marijina, a služila je za potrebe gimnazije. Početkom 19. st. ta je zgrada bivše isusovačke gimnazije dograđena, a sredinom 1997. godine preuređena je za potrebe Varaždinske biskupije. 

U Biskupskom ordinarijatu nalaze se službene prostorije varaždinskog biskupa i njegovih najbližih suradnika. Uz biskupa Mrzljaka u Ordinarijatu na toj adresi, u Pavlinskoj ulici 4, djeluju, kancelar Biskupije mons. Antun Perčić, ekonom Biskupije vlč. Josip Hadrović, te ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić.

Dio ureda Biskupskog ordinarijata od 2004. godine smješten je u novom Pastoralnom centru na adresi Zagrebačka ulica 3, u neposrednoj blizini Svećeničkog doma. Na toj adresi djeluju ured Biskupijskog Caritasa, kojeg vodi mr. Ante Šola, zatim Katehetski ured koji vodi vlč. mr. Damjan Koren i Ured za pastoral mladih, čiji je predstojnik vlč. Tihomir Kosec. Zatim Ured za crkvenu glazbu kojeg vodi mr. Anđelko Igrec te Bračno i obiteljsko savjetovalište, koje vodi laik Branko Pagadur. Na toj adresi djeluje i Ured za pastoral u medijima, kojeg vodi mr. Anita Treščec te Ured za sakralnu arhitekturu i liturgijski pastoral kojeg vodi vlč. dr. Mario Kopjar. Na toj adresi nalazi se i Arhiv, Biskupijska knjižnica te Matični ured, koje vodi vlč. mr. Damir Bobovec. Povjerenikom za papinsko misijsko djelo imenovan je vlč. Dominik Vukalović (župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici), a povjerenikom za duhovna zvanja vlč. Siniša Dudašek (župnik u Sračincu).

Obiteljski centar i Ured za obitelj, kao i Povjerenstvo za katoličke laičke udruge, koje vodi preč. mr. Josip Koprek, djeluju u kuriji Zbornog kaptola na adresi Trg bana Josipa Jelačića 8.