Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Održani festivali

2017.
Mladi pjesmom slavili Gospodina na 12. festivalu Dobrog pastira (7.5..2017.)
2016.
U Čakovcu održan 11. Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije (17.4.2016.)
2015.
10. jubilarni Festival Dobrog pastira Varaždinske biskupije (26.4.2015.)
2014.
U Varaždinu održan Festival “Dobri Pastir 2014.” (11.5.2014.)
2013.
U Varaždinu održan 8. Festival Dobrog Pastira (21.4.2013.)
2012.
U Varaždinu održan Festival Dobrog Pastira (29.4.2012.)
2011.
U Varaždinu održan šesti Festival Dobrog pastira (15.5.2011.)
2010.
Festival Dobrog pastira održan u Varaždinu (25.4.2010.)
2009.
U Varaždinu održan Festival Dobrog Pastira (3.5.2009.)
2007.
"Žeteoci" na II. festivalu nove duhovne glazbe
Dobri Pastir u Varaždinu

Festival nove duhovne glazbe Dobri Pastir, održan u nedjelju 29. travnja u budućoj župnoj crkvi Dobroga Pastira župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, postaje već tradicionalnim glazbeno-duhovnim okupljanjem skupina i zborova mladih Varaždinske biskupije s izvođenjem autorskih duhovnih pjesama. Nakon prvog prošlogodišnjeg festivala i ove je godine susret u prigodi 44. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja na nedjelju Dobrog Pastira okupio velik broj mladih.
Pod ovogodišnjim geslom "O Ljubavi ja pjevam" festival je ostvaren u suradnji triju ureda Varaždinske biskupije: Ureda za pastoral duhovnih zvanja, Ureda za crkvenu glazbu i Ureda za pastoral u medijima.
Posebni gosti festivala bili su članovi legendarnog bogoslovskog sastava "Žeteoci", začetnici popularne duhovne glazbe, koji su svjedočili o svojim životnim pozivima te bogatom glazbenom iskustvu starom četiri desetljeća, a na kraju su i zapjevali svoju staru uspješnicu.
Festivalsko predvečerje pratili su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak sa suradnicima, župnici iz župa čiji su sastavi i zborovi nastupili, te drugi svećenici i redovnice iz više zajednica. Pozdravljajući u ime organizatora sve nazočne, vlč. Antun Štefan, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja, istaknuo je kako su se mladi iz 11 sastava i zborova iz raznih krajeva biskupije okupili da bi pjevali "o Ljubavi, o Isusu, našem Kralju" te molili da bi bilo više radnika za žetvu, a osobito molili za one koji su na putu prema duhovnom pozivu, bogoslove i kandidate i kandidatice za redovnička zvanja. Dobrodošlicu je svima zaželio domaći župnik i dekan preč. Mijo Horvat zahvalivši im što su se odazvali susretu s Dobrim Pastirom. Otvarajući II. Festival Dobroga Pastira, biskup Mrzljak osobito je pozdravio župnike - pastire, koji okupljaju žive zajednice Božjeg naroda u svojim župama, mlade izvođače te svoje školske kolege, članove vokalno-instrumentalnog sastava "Žeteoci".

Nakon što su svi nazočni zajedno otpjevali uvodnu pjesmu vlč. Perice Matanovića "O Ljubavi ja pjevam", podno monumentalnog oltarnog kipa Dobrog Pastira po jednu novu duhovnu pjesmu izvele su skupine "Agnus" iz župe Prelog, "Donum" iz varaždinske župe sv. Nikole, "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu, "Iljko" iz Svetog Ilije i "Leticia" iz Rasinje, te zborovi mladih "Sv. Benedikt" iz Kloštra Podravskog, "Adonai" iz varaždinske župe sv. Josipa, "Stepinčeva mladež" iz koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca, "Ihthis" iz Velikog Bukovca, "Agape" iz Kneginca i "Eshaton" iz Močila. Izvedene su autorske pjesme koje je uz duhovnu poruku najavljivala kazališna umjetnica Ljiljana Bogojević. Odličnoj i dinamičnoj festivalskoj atmosferi dodatno je pridonio i Bogoslovni bend iz Zagreba s najnovijom skladbom s "Uskrs festa".

U drugom dijelu kao poseban gost festivala mlađim naraštajima predstavio se legendaran bogoslovski sastav "Žeteoci", u kojem su pjevali i svirali današnji svećenici preč. Mijo Gabrić, dekan Zbora prebendara u Zagrebu i mons. Valent Bogadi, župnik i dekan u Varaždinskim Toplicama, te laici liječnik Mijo Bergovec i vjeroučitelj Mato Dukić. Kroz razgovor s vlč. Krunoslavom Novakom, predstojnikom Ureda za pastoral u medijima, njih su se četvorica prisjetili daleke 1965. godine kada su potaknuti Drugim vatikanskim saborom, ali i svojom mladošću te glazbenim talentima, u život Crkve počeli unositi novu duhovnu glazbu, koja je ubrzo oduševila publiku diljem Hrvatske te u inozemstvu kroz brojne koncerte i snimljene ploče. Na njihove skladbe podsjetio je VIS "Sveti Križ" iz Kotoribe koji je pod vodstvom Nikoline Virgej uvježbao tri rado slušane pjesme "Žeteoca". Uz pratnju mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu, i sami "Žeteoci" izveli su svoju poznatu skladbu "To nije tajna", pritom kazavši kako im se napokon ostvarila želja da nastupe na koncertu s "mix pultom", što je u njihovo vrijeme bilo gotovo nezamislivo.
U razgovoru s vlč. Novakom, "Žeteoci" su pričali o svom životnom pozivu sa željom da svojim primjerom potaknu mlade da pronađu svoj životni poziv, kao što su oni pronašli u duhovnom zvanju i humanom radu. Mato Dukić, čiji je sin postao svećenikom, posvjedočio je važnost zajedničke obiteljske molitve, kardiokirurg Bergovec istaknuo je kako je uz zdravlje tijela osobito važna briga o duhovnom zdravlju, a preč. Gabrić kao dugogodišnji suradnik "Glasa Koncila" i "Malog Koncila" naglasio je da je potrebno uskladiti talente koje Bog daruje čovjeku. Mons. Bogadi, čiji je mlađi brat župnik u Vidovcu, ukazao je na nužnost međusobnog razumijevanja, osobito u mladih naraštaja, te na važnost primjera koji roditelji pružaju djeci.

Na kraju festivala biskup Mrzljak uručio je zahvalnice voditeljima sastava i zborova, gostujućim sastavima, župi domaćinu te članovima sastava "Žeteoci", dok je preč. Gabrić voditeljima darovao krunice koje je papa Benedikt XVI. blagoslovio prošle srijede u Vatikanu. Svim izvođačima na sudjelovanju zahvalio je vlč. Štefan, a susret je zaključen Božjim blagoslovom koji je uputio biskup Mrzljak pritom poručivši organizatorima i mladim izvođačima da se počnu pripremati za idući festival.
Jasminka Bakoš-Kocijan

 
2006.
Prvi biskupijski glazbeno-molitveni susret mladih "Dobrog pastira"

Glazbeno-molitveni susret zborova i sastava mladih Varaždinske biskupije u povodu 43. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja održan je na nedjelju Dobroga pastira 7. svibnja u Varaždinu, a domaćin je bila župa sv. Fabijana i Sebastijana. Susret je održan u crkvi Dobrog pastira pod geslom "Do nogu Isusovih". Prvi biskupijski glazbeno-molitveni susret mladih "Dobrog pastira" okupio je brojne mlade vjernike koje su dopratili njihovi župnici. Nazočni su bili i bogoslovi i sjemeništarci sa svojim odgojiteljima u Zagrebu.

Podno velikog oltarnog kipa Dobroga pastira nastupilo je 13 zborova i sastava mladih iz raznih krajeva biskupije, kojima je pozdravnu riječ uputio predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja vlč. Antun Štefan. Zahvalio je mladima što su se odazvali susretu kojeg su priredili biskupijski uredi za pastoral duhovnih zvanja i crkvenu glazbu, kojeg vodi mo. Anđelko Igrec, te je prenio srdačne pozdrave varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja. Zahvaljujući na nastupu svima mladima, osobito je uputio zahvalu onima koji su za ovaj susret priredili svoje autorske pjesme o duhovnom pozivu i Dobrom pastiru, koje su te večeri premijerno izvedene. Tijekom dvosatnog programa svaki zbor izveo je jednu, uglavnom vlastitu, skladbu, a također su svi okupljeni zajedno otpjevali nekoliko prigodnih pjesama.

O svom duhovnom zvanju te o tome kako su u svom životu osjetili i prihvatili poziv da nasljeduju Krista, mladima su svjedočili svećenici preč. Mijo Horvat, domaći župnik i donjovaraždinski dekan, te vlč. Krunoslav Novak, voditelj biskupijskog Ureda za medije, kao i s. Mirjana iz samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu. Također su predstavnici mladih iznijeli nekoliko meditacija i molitava kao uvod u pojedine skladbe nastupajućih zborova i sastava.

Nastupili su zbor mladih "Eshaton" iz Močila pod vodstvom Martine Evačić, skupina mladih "Leticia" iz župe Rasinja s voditeljicom Anom Jembrek, vokalni sastav "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu pod vodstvom Milovana Horvata, molitvena zajednica "Totus tuus" iz župe svetog Nikole biskupa Čakovec s voditeljem Vilkom Vukinom, zbor "Dođi, slijedi me!" iz župe Mursko Središće s voditeljicom Janjom Kontrec, zbor mladih "Agape" iz župe Kneginec pod vodstvom Tihane Čanjevac te skupina mladih "Kristovi glasnici" iz župe Vratišinec s voditeljem Stjepanom Horvatom. Nastupio je i VIS "Ilko" iz župe Sveti Ilija pod vodstvom Zvjezdana Požgaja, zatim sastav zajednice "Tauaši" župe Kloštar Podravski, sastav "Agnus" iz župe Prelog s voditeljicom Ljubicom Crnčec, djevojački zbor Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca pod vodstvom prof. Ivane Jaklin, zbor mladih "Stepinčeva mladež" iz župe bl. Alojzija Stepinca Koprivnica s voditeljicom Kristinom Bunić te zbor "IHTHIS" župe Veliki Bukovec pod vodstvom Marije Međimorec. Susret je zaključen večernjim misnim slavljem, koje je predvodio vlč. Štefan u zajedništvu s okupljenim svećenicima, a na kraju su prigodne zahvalnice za sudjelovanje na prvom ovakvom biskupijskom glazbeno-molitvenom susretu mladih u povodu Dana molitve za duhovna zvanja uručene svakom zboru i sastavu.

Inače, za proslavu Dana molitve za duhovna zvanja biskupijski ured na čelu s vlč. Antunom Štefanom, i ove je godine za sve župe u biskupiji izdao prigodne materijale, koji su u posebnoj mapi s geslom "Do nogu Isusovih" obuhvaćali poruku pape Benedikta XVI. "Poziv u otajstvu Crkve", uvode u svete mise, molitve vjernika i prijedlog pjesama u tjednu uoči te na sam Dan zvanja, homiliju o duhovnom pozivu "Pošalji radnike u žetvu svoju", euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja, te kateheze o duhovnim zvanjima za rad s prvopričesnicima, potvrđenicima i mladima u župi, kao i za treći i osmi razred osnovne škole te srednjoškolce u školi. Materijale su pripremili vjeroučitelji Anita Posarić, Irena Krtanjek, Ivana Kolarić, Josip Saša Milec, Snježana Mališa, Svjetla Biošić i Vlatka Ivek, s. uršulinka Elvira Krišto te svećenici vlč. Dominik Vukalović, vlč. Krunoslav Novak i vlč. Siniša Dudašek.
Jasminka Bakoš-Kocijan