Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

15. obljetnica smrti dr. Antuna Bogdana, prvog donatora Caritasova boravka u Čakovcu

ČAKOVEC, 15. 4. 2016. 
U Dnevnom boravku djece s teškoćama u razvoju, koji pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije djeluje u Čakovcu i koji nosi ime svog prvog donatora vlč. dr. Antuna Bogdana, u petak 15. travnja spomenulo se 15. obljetnice smrti toga svećenika i dobročinitelja koji je postavio temelje za rad ove ustanove. Naime, u njegovoj kući koju je 1987. godine darovao Caritasu za smještaj djece s posebnim potrebama, godine 1996. otvoren je Dječji dom, tada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji je potom preuzeo Caritas Varaždinske biskupije te ustanova od 2006. godine djeluje pod nazivom Dnevni boravak djece "Dr. Antun Bogdan".

U godini, u kojoj se proslavlja 20 godina osnutka i djelovanja ovog karitativnog doma ljubavi i dobrote prema najslabijima u društvu, spomenulo se i prvog donatora koji je umro u Zagrebu na Veliki četvrtak 12. travnja 2001. godine u 88. godini života i 57. godini svećeništva. Misno slavlje u Caritasovoj ustanovi tom je prigodom predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s predsjednikom Biskupijskog Caritasa i generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, sadašnjim i prijašnjim čakovečkim župnicima i gvardijanima fra Željkom Železnjakom i fra Stankom Belobrajdićem, te međimurskim dekanima i župnicima, ujedno dugogodišnjim dobročiniteljima, preč. Antunom Hoblajem, mons. Leonardom Logožarom i vlč. Pavlom Markačem. Na misi su sudjelovali korisnici Dnevnog boravka s članovima svojih obitelji, djelatnici i volonteri, te donatori iz jedinica lokalne samouprave, poduzeća i tvrtki kojima su nakon svete mise uručene zahvalnice za svu pruženu pomoć kroz 20 godina rada te ustanove.

Na početku slavlja okupljene je pozdravio domaći župnik fra Željko Železnjak koji je napomenuo da su se sabrali da bi se spomenuli vlč. Bogdana koji je srce otvorio za one koji su najpotrebniji te da bi molili za daljnji plodonosan rad ove ustanove koja okuplja djecu koja su potrebna ljubavi. Biskup Mrzljak, koji je prije 15 godina vodio sprovodne obrede za vlč. Bogdana na čakovečkom groblju, kazao je kako se potrebno sjetiti sa zahvalnošću prvog donatora i svih djela ljubavi koja su izgrađena na tom temelju.

U propovijedi je biskup Mrzljak rekao kako Crkva potiče da vjera bude djelotvorna i utjelovljena stvarnost u svakome vremenu. Kazao je kako je po ljudskoj logici čovjek okrenut najviše sam sebi i svome dobru, dok Isus ističe kako čovjek ne živi samo za sebe, nego za drugoga, a osobito bi trebao živjeti za onoga koji je potreban pomoći drugih. Karitativno djelovanje stoga se sastoji u pomaganju drugima, a ta pomoć ne očituje se samo u materijalnom pomaganju nego upravo u tome da se bude blizu onima koji su zbog raznih teškoća zatvoreni u svoje svjetove i koji su na rubu društva. I dok dijelimo tu blizinu s drugima mi svi se duhovno obogaćujemo i tek ta vrsta bogatstva čini čovjeka zadovoljnim i njegov život svrhovitim. I ovaj dom jedno je takvo mjesto gdje se bude naše savjesti i gdje se osjeća darivanje ljudske blizine onima kojima je to najpotrebnije, rekao je biskup te zaželio da im i ovo slavlje bude dodatni poticaj i snaga da ova ustanova i dalje bude središte Caritasa iz koje će se širiti djelotvorna ljubav kako nitko ne bi bio izoliran, nego uključen u našu međusobnu blizinu.

BROŠURA U PDF-formatuNakon mise na prigodnoj svečanosti prikazan je kratak dokumentarni film o radu ove ustanove, kojeg je snimio biskupijski Ured za pastoral u medijima, predstavljena je nova brošura koja govori o dva desetljeća njezina neumornog rada, te su uručene zahvalnice donatorima. U nazočnosti međimurskog župana Matije Posavca, gradonačelnika Murskog Središća i Preloga, Dražena Srpaka i Ljubomira Kolareka i mnogih drugih zahvalnice su uručene jedinicama lokalne samouprave, Varaždinskoj biskupiji i njezinim svećenicima, te većem broju predstavnika poduzeća, tvrtki i ustanova, kao i pojedincima koji su ugradili svoju pomoć na razne načine u opremanje i djelovanje Dnevnog boravka. Voditeljica ustanove Katarina Hoblaj zahvalila je svima na plemenitim nastojanjima da se život njihovih korisnika učini ljepšim i radosnijim. Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola rekao je kako je rad ove ustanove rezultat suradnje sviju koji su osjetili kako pomaganje potrebitima nije samo briga Caritasa, nego i cijele zajednice. Zahvalio je svima kazavši kako zajedno čine jedan prekrasan mozaik u pomaganju najpotrebnijima. Ovakvi projekti biser su naše zajednice, Caritas će kao djelotvorna ljubav i dalje biti uz najpotrebnije, rekao je ravnatelj Šola, potaknuvši još veći angažman društvene zajednice na ovakvim i sličnim područjima.


Biskup Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, na kraju je istaknuo kako govoriti o Caritasu nije lagano jer se njegovo djelovanje nalazi između riječi "neka ne zna ljevica što čini desnica" i riječi "idite i svjedočite". Naše karitativno djelovanje izvire iz naše unutarnje vjere, ali putem vanjskog djelovanja i ovog promotivnog filma i brošure želimo  izvijestiti o onome što činimo kako bismo bili poticaj drugima, rekao je biskup te zaželio puno Božjeg blagoslova u daljnjem djelovanju.

Spomen na prvog donatora zaključen je pohodom njegovu grobu na čakovečkom groblju gdje je upaljeno 15 svijeća i položeno 15 ruža. Vlč. Antun Bogdan rođen je 1913. godine u Podturnu u Međimurju. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 1944. godine u Rimu. Studirao je teologiju i filozofiju u Italiji, te je doktorirao 1955. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Pastoralno je djelovao u više župa u Hrvatskoj i BiH, napisao je nekoliko putopisnih knjiga, prikupljao je i darovao mnoštvo knjiga knjižnicama i cijeli je život posvetio potrebitima.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan