Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret Caritasa Varaždinske biskupije s roditeljima više djece

VARAŽDIN, 9. 1. 2016. 

Caritas Varaždinske biskupije priredio je tradicionalan božićno-novogodišnji susret s roditeljima petero i više malodobne djece u subotu 9. siječnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu. Biskupijski Caritas na susret je pozvao 163 obitelji koje vodi u evidenciji i kojima pomaže na različite načine tijekom godine te ih okuplja dva puta godišnje na prigodne zajedničke susrete.

Okupljenima su se obratili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola, dok je o temi "Prihvaćanje drugačijih" izlagao vlč. Damir Slamek, župnik u Orehovici.

Biskup Mrzljak izrazio je zadovoljstvo što su se susreli unutar božićnog vremena u kojem se slave blagdani koji svjedoče o važnosti i svetosti obitelji i djeteta koje se rađa, dodavši da je obitelj ona sveta jezgra na kojem počivaju svijet i čovječanstvo. Danas doživljavamo da se obitelj često omalovažava, pa nas raduje što se u našoj domovini počelo sve više govoriti o vrijednosti novih života koji se rađaju u obiteljima te što nova Vlada razmišlja i o tom važnom demografskom pitanju. To je toliko hitno pitanje da se može reći da nije 5 do 12, nego je već 12 sati i 10 minuta, odnosno vrijeme je već odmaklo toliko da je potrebno hitno nešto učiniti, upozorio je biskup. Napomenuo je da se u Crkvi već godinama nastoji činiti što se zna i može jer je Crkva svjesna važnosti mnogočlanih obitelji kojima želi biti blizu i biti potpora. Vi kao obitelji koje se ne boje života u ovom vremenu pridonosite ovom društvu u našoj domovini i u svakoj župi naše biskupije vi ste pozitivan primjer koji govori o svetosti obitelji i svetosti života te donosite nadu i svjetlo u vrijeme pred nama. Želim vašoj djeci da, poput malenog Isusa, rastu i napreduju u milosti i dobroti, te da roditelji budu oni koji će ih u tome poticati i podržavati da se ostvare kao dobre osobe u društvu i Crkvi u kojima živimo, poručio je biskup Mrzljak.

Govoreći o temi "Prihvaćanje drugačijih" vlč. Slamek istaknuo je kako je njegovo svećeništvo izraslo u obitelji te je zaželio da i u njihovim obiteljima bude duhovnih zvanja koja će poniknuti iz kršćanskog odgoja. Kao povjerenik za pastoral Roma u Varaždinskoj biskupiji i župnik u župi u kojoj živi znatan broj Roma, osvrnuo se na svoj rad s drugačijima. Pritom je istaknuo kako nisu samo Romi drugačiji, nego se može reći da je svaka obitelj drugačija od one pored sebe. Napomenuo je kako se Romi ističu po tome da vole život i prihvaćaju svaki život koji se rodi u njihovim obiteljima, koje su gotovo sve mnogočlane. No, istaknuo je kako je potrebno mnogo ljubavi, zajedništva i molitve da bi se jedna obitelj održala zajedno i da bi se svi članovi osjećali povezanima. I snaga vaših obitelji je u tome da ste ostali zajedno unatoč svim kušnjama i teškoćama, kao što je to učinila i nazaretska obitelj, rekao je vlč. Slamek. Zaželio je svima da se s ljubavlju i prihvaćanjem odnose jedni prema drugima jer je svaki od njih Božje dijete, kao ono koje se rodilo u Nazaretu i koje je također došlo na svijet da ga ljudi prihvate.

Na kraju susreta ravnatelj Šola zahvalio je svima što su se odazvali susretu koji svaki put Caritas priređuje kao duhovno obogaćenje, ali i sa željom da mnogočlanim obiteljima kroz prigodne darove, koje su osigurali mnogobrojni donatori, olakša svakodnevicu koja je materijalno svakako teža u višečlanim obiteljima. Obitelji su nakon susreta u prostorima Caritasa mogle preuzeti pakete voća, brašna, namirnica, slatkiša, potrepština i odjeće. Ravnatelj je ujedno napomenuo da su mnoge obitelji već ranije preko Biskupijskog Caritasa primile donirano voće, odnosno preko dekanata podijeljeno je oko 200 tona mandarina i jabuka.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan