Od:
Do:

Korizmenu duhovnu obnovu za mlade predvodila s. Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

Korizmenu duhovnu obnovu za mlade predvodila s. Dijana Mlinarić, karmelićanka BSIVARAŽDIN, 10. - 11. 3. 2017.

Dvodnevna korizmena duhovna obnova za mlade pod naslovom "A di' si ti?", koju je predvodila s. Dijana Mlinarić, karmeličanka BSI održana je u varaždinskoj katedrali 10. i 11. ožujka 2017.




Prisutnim mladima kroz osobno svjedočanstvo i kateheze, s. Dijana je skrenula pozornost na današnji značaj svijesti osobnog identiteta i svijesti da je svatko jedinstven, neponovljiv i dragocjen u Božjem planu. Također, potaknula je na aktivno uključivanje, angažman i zajedništvo vjernika laika u Crkvi.

S. Dijana je kroz svjedočanstvo svojeg životnog puta i previranja potakla i pozvala mlade da ne budu mlaki već vrući za Gospodina, da se usude dopustiti Mu da uđe u njihov život, od njega napravi remek djelo i od njih učini dragocjeno oruđe u svojim rukama.

Prisutne je uputila u tri stvari u karmelićanskoj duhovnosti za koje kaže da su i njoj osobno jako bitne: to su samospoznaja, život u istini odnosno poniznosti i molitva. Citiravši svetu Tereziju Avilsku, naglasila je kako je uvijek važno promišljati o tome tko je na prvom mjestu u životu, jer kako kaže ova velika svetica: "Kad je Bog na prvom mjestu sve ostalo je na pravom mjestu".
Drugog dana duhovne obnove, s. Dijana mlade je uputila na pojedina važna oruđa i oružja na putu spasenja koje pred nas stavlja Crkva - molitvu, sakramente, nauk Crkve, pronalaženje vlastitog duhovnika te nemjerljiv značaj zajedništva koje je danas podosta narušeno

Još detaljnije progovorila je o molitvi prema poukama sv. Terezije Avilske. Kako je važno susretati se s Bogom kao s prijateljem, za Njega izdvajati vrijeme, ali istovremeno znati i pred Koga to dolazimo - pred Gospodina Boga.

Svoj nagovor drugog dana duhovne obnove s. Dijana zaključila je potičući mlade da se uključe u neku zajednicu koja će im biti dragocjen i jak oslonac na njihovu životnom putu te postanu aktivni udovi Crkve.

Također, drugog dana korizmene duhovne obnove za mlade s. Dijani se pridružilo  20ak mladih iz karmelske zajednice u Hrvatskom Leskovcu. Oni su iznijeli svoje iskustvo osobnog angažmana i života u zajednici jedne župe te izveli igrokaz pod nazivom "A di' si ti?" Ta predstava njihov je doprinos proslavi jubileja kojeg ove godine slave sestre karmelićanke - 100 godina prisutnosti u Hrvatskoj.
 
Svaki dan duhovne obnove započeo je sv. misom koju je prevodio vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije. Prvog dana vlč. Kosec se u svojoj propovijedi mladima osvrnuo na Hvalospjev ljubavi sv. Pavla Apostola istaknuvši, u kontekstu Evanđelja dana, kako ljubav ništa ne traži, sve podnosi i sve daje. Igrom riječi, pod - nositi, istaknuo je značaj ljubavi kao jake platforme u svakodnevnom životu. Svaki je pojedini čovjek ta Božja platforma u društvu. Mladima je uputio pitanje, koje je ujedno i nit vodilja ovogodišnje korizmene duhovne obnove za mlade, "A gdje si ti? U svojoj sredini, školi/fakultetu/poslu, u društvu?". Svoju propovijed prvog dana duhovne obnove vlč. Kosec zaključio je poticajem na djelovanje riječima sv. Pavla kojim je i započeo svoje promišljanje - "Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru."
 
U propovijedi drugog dana korizmene duhovne obnove vlč. Kosec je, iznjevši anegdotu iz svog srednjoškolskog razdoblja života, potaknuo mlade da slijede svoju intuiciju i ne odgađaju svoje važne odluke jer - "sad je vrijeme spasa". Vrijeme je Korizme kada nam je uzeti, srcem prihvatiti i zaživjeti ono što nam Bog danas, svakodnevno daje.

Mladi su na kraju svakog dana duhovne obnove imali priliku zaokružiti promišljanja te uputiti osobne i zajedničke vapaje i zahvale Gospodinu u kraćem klanjanju pred Presvetim.  
Kroz sv. mise, kateheze, pobožnost Križnog puta, priliku za ispovijed, igrokaz i klanjanja mladi su u ova dva dana mogli primiti mnoge milosti, a sve je bilo popraćeno pjevanjem koje je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije., ovog puta osnažen i obogaćen i malim komornim orkestrom.

Fotogalerija
 
VB